«Μπάτσοι κρυφτείτε, έρχεται η γρίπη των χοίρων»

-by Deadrabbit

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

My prequel's sequel

Την περασμένη Παρασκευή είδα το Terminator Salvation. Αρκετοί το περιγράφανε ως Terminator 4. Στην ουσία όμως ήταν ένα prequel της γνωστής σειράς. Ή μήπως όχι? Η ιδιαίτερη πλοκή του Terminator καθιστά δύσκολη την τοποθέτηση του Salvation ως προγενέστερο ή μεταγενέστερο των υπολοίπων. Περίεργο? Όχι ιδιαίτερα όπως διαπίστωσα. Το Hollywood θεωρώ πως τελευταία βλέπει αυτά τα μπερδεψιάρικα sequel-prequels ως το νέο αίμα των κινηματογραφικών spin-offs.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη "full feature" κινηματογραφική ταινία είναι το The Story of the Kelly Gang του 1906. Ακολουθεί το 1914 η πρώτη έγχρωμη ταινία The World, the Flesh and the Devil. Το πρώτο πραγματικό sequel που γυρίστηκε ήταν το Fall of a Nation το 1916. Θέλω να πιστεύω πως το sequel αυτό δεν ήταν μια πρώτη αποπείρα αρπαχτής σε ένα νέο είδος αλλά η συνέχιση της ιστορίας του πρώτου (The Birth of a Nation, 1915). Προσωπικά πιστεύω πως εκεί που ξεκίνησε το όργιο των sequels ήταν την δεκαετία του '60 με την σειρά των James Bond. Ξεκινάει αργοτερά η μαζική παραγωγή sequels όχι ιδιαίτερα βαθυστόχαστων ταινιών όπως slashers (Friday the 13th, Halloween), κωμωδίες (Police Academy) και περιπετειούλες (Back to the Future). Αυτές οι ταινίες φυσικά επέτρεπαν κάτι τέτοιο καθώς δεν υπήρχε και κάποια ιδιαίτερη ιστορία που έπρεπε να προσαρμοστεί ώστε να επιτρέψει την ύπαρξη συνέχειας.

Στο σημείο αυτό φαντάζομαι το Hollywood αρχίζει να θέλει να επεκτείνει την παραγωγή sequels και σε ταινίες με λίγο πιο βαθυστόχαστο σενάριο. Τα απότελέσματα άλλοτε είναι πολύ καλά (Terminator 2) και άλλοτε τραγικά (Highlander). Στις περισσότερες αν όχι όλες τις περιπτώσεις πάντως τα sequel αν και καλά αρκετές φορές, αδυνατούν να φτάσουν το επίπεδο της πρώτης. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις θα έλεγα πως είναι οι σειρές Alien και Predator. Ειδικά για αυτές τις δύο περιπτώσεις βλέπουμε και το απόλυτο spin-off με τα δυο τραγικά Alien vs Predator...

Και να σου λοιπόν που αρχίζουμε να θέλουμε κάτι περισσότερο. Και τι ανακαλύπτουμε? Μα τα prequels! Εκεί που μια σειρά λες ότι δεν πάει άλλο και είναι ήδη τραβηγμένη από τα μαλλιά, πάμε πίσω στον χρόνο να δούμε πως ξεκίνησε η όλη φάση. Batman Begins και Gotham Knight, Hannibal Rising, Exorcist: The Beginning, Terminator Salvation, Star Trek ... Η αλήθεια είναι φυσικά ότι η ιδέα του prequel δεν είναι καινούργια καθώς βλέπουμε prequels ακόμα και το 1948 με το Another Part of the Forest. Πλέον όμως έχει γίνει trend.

Προσωπικά θέλω να δω στα επόμενα χρόνια ποιό θα είναι το νέο μέσο για τα κινηματογραφικά studio να αρμέξουν τις τσέπες μας. Φαντάζομαι κάτι του τύπου Alien vs Predator αλλά πολύ πιο ξεκάρφωτο. Ο James Bond να πρέπει να κόψει το κεφάλι του Hannibal Lecter για να είναι ο "The one"...

P.S: Θα ήθελα με το post αυτό να αρχισεί μια κουβεντούλα:
- Ποιό θεωρείτε ότι είναι το πίο τραγικό sequel? (Highlander 2)
- To πιο πετυχημένο (The Godfather: Part II)
- To καλύτερο prequel? (Batman Begins)
- ...

4 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό Postaki English Patient, με το γνωστό κοφτό, δροσερό κ ουσιώδες ύφος σου. Αναρωτιέμαι που μάζεψες τόσες ενδιαφέρουσες πληροφορίες κ ιστορικά στοιχεία. Οι σινεφίλ αναγνώστες του blog σε ευγνωμονούμε.
    Τώρα σχετικά με τα sequels, συμφωνώ στα περισσότερα μαζί σου. Τις πιό πολλές φορές γίνονται για την κονόμα και όχι από ανάγκη συνέχισης της ιστορίας. Μάλιστα ίσως πρέπει να εντάξουμε σε αυτή την κατηγορία κ τις ταινίες - βιβλία. Εδώ, με πρόσχημα το βιβλίο, γυρίζονται η μία ταινία μετά την άλλη ( Χάρι Πότερ, Άρχοντας, Twilight), άλλες φορές με καλό αποτέλεσμα κ άλλες με κάκιστο.
    Τελικά, για να συνεχίσω την κουβέντα, οι δικές μου προτιμήσεις πάνε ώς εξής :
    - Εξορκιστής II ( γερό χαρτί κ αυτό έτσι? )
    - Νονός ΙΙ (μακράν του δεύτερου)
    - Batman begins
    -Και μιά νέα κατηγορία, της καλύτερης τριλογίας σε σύνολο, Νονός - Αλιεν μαζί (δεν το μετράω το τέταρτο Alien παίδες )
    Και μία τελευταία, της χειρότερης τριλογίας που όμως γουστάρεις να βλέπεις, Πολύ σκληρός για να πεθάνει (όλοι το ξέρουν ότι είναι ψιλοφλόμπα ταινία, αλλά όλοι ψηνόμαστε να το δούμε όταν το παίζει η Τν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όντως εμπνευσμένο post

    ένα τραγικό sequel: ο babe το γουρουνάκι νο2 (στην πόλη). πραγματικά απογητευτικό

    και ένα πολύ καλό prequel: james bond-casino royal ξαναθέτει πραγματικά τους κανόνες του μύθου

    από τριλογίες μα φυσικά τα indiana jones, με το τρίτο (the last crusade) να αποτελεί την επιτομή της χολυγουντιανής περιπέτειας (οπότε πάει και στο καλύτερο sequel..)

    θα σκεφτώ κι άλλα και θα επανέλθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλύτερη τριλογία ε? Ενδιαφέρον... Θα έλεγα Alien πρώτα και μετά ο Νονός. Για το Alien πρέπει σίγουρα να αγνοήσουμε το 4 όπως επίσης και τα δύο υπερτραγικά AVP. Καλά... και ο Νονός φυσικά κρατιέται από το 1 και 2. Επικά!

    Σαν ένα twist αυτής της κατηγορίας θα έβαζα και την πιο απογοητευτική τριλογία μετά την προβολή του πρώτου: Lord of the rings. Πρώτο έπος (ok... ίσως για εμάς τους fans των RPGs κλπ) τα άλλα απλές περιπέτειες με πολλά "believe".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα διαφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς που αποδίδεις στην τριλογία του lotr και παρακαλώ να ανακαλέσεις πάραυτα γιατί αλλιώς "θα σου κάνω μήνυση" (τάδε έφη Τσούρε, τι κάνει άραγε αυτή η ψυχή;)..οι ταινίες αυτές είναι όλες πολύ καλές με καλύρεη την πρώτη βέβαια αλλά και οι άλλες έχουν καλές στιγμές.κι όσο για το believe ε, τόλκιν είναι, παραμύθια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή